Kläder

RYGGSÄCK
Ryggsäcken packar vi varje dag. I den skall det finnas plats för matsäck och ett sittunderlag , men också ett regnställ. De äldre barnen ska få plats med skridskor under vintertid. Välj en ryggsäck som sitter bra på barnets rygg. Undvik besvärliga spännen som är svåra för små barnhänder. Komplettera gärna med en vanthållare eller liknande som bröstrem. Det är också bra om man kan öppna den helt för kunna ha överblick. Men det viktigaste av allt: även de minsta ska kunna packa sin ryggsäck själv! Inte för att de måste, vi hjälper gärna, utan för att de vill!

HÖST
Innan overallsäsongen har startat och det ändå kan vara kyligt är det svårt att klä rätt på morgonen. Lösningen heter lager-på-lager. Ombyte på hyllan så vi kan byta allteftersom vädret ändras. Överdragsbyxor med ett par långkalsonger under är bra. En fleece att dra på när det kyler på . Den är lätt att dra av när solen tittar fram igen. Fingervantar i ryggsäcken är alltid bra.

SOMMAR
Kläder och gröna skuggor är det bästa skyddet mot stark sol. En långärmad t-shirt och längre shorts är funktionellt. Dessutom är det bra med täckta knän när vi leker. Om man gärna vill ha kjol kan man ha tights eller strumpbyxor under. På foten en bekväm sko eller sandal med bra grepp under sulan. På huvudet sitter en solhatt som skyddar både öron och nacke.

VINTER
En kall vinterdag klär vi oss enligt lager-på-lager-principen. Närmast kroppen har vi ull, ullfrotté, syntet eller uppblandad bomull. Detta för att transportera bort svett. En enkel tröja av bomull blir fuktig och kall och en värmetjuv. Nästa lager värmer. Ull eller fleece. Kläder av jeanstyg spar vi till sommaren. Sedan är det bästa en overall. Den glider inte upp och bylsar sig runt halsen och det kommer heller inte in snö runt magen. Dessutom är det kul att kunna klä sig själv och snabbt komma ut. Ärmslutet ska helst inte vara av typ bomullsmudd då denna har svårt att torka. Fleece eller gummibandsmudd är det bästa. Bensluten ska kunna dras över stöveln för att det inte ska kunna komma in snö, och ska dessutom vara försedda med gummiband att dra under stöveln för att inte kunna glida upp. Tänk på att inte klä för bylsigt! Om man har svårt att röra på sig, fryser man hur mycket man än har på sig. Lagom stort och smidigt heter modellen.

På foten har vi först en socka av ull eller syntet. En bomullssocka blir fuktig och kyler snabbt foten. Sätt raggsockan närmast kroppen. Halksockor passar bra inomhus, men utomhus kyler plastplupparna och antihalkfunktionen fungerar även i skon...

Läder- eller Gore-Tex-stövel på foten. Ha inte för mycket växutrymme då det blir mycket luft att värma upp. Men det skall vara utrymme för extrasocka och vift på tårna.

På huvudet sitter det en skön mössa som inte skymmer sikten.

Vantar ska man trivas med. För de yngre är vår erfarenhet att traditionella stickade yllevantar fungerar bäst. De är varma, mjuka och smidiga. Det går bra att greppa en pinne eller en spade och de blir inte stela i kylan. Men kan sätta en stickad yllemudd över och även komplettera med en fingervante vid sträng kyla. De äldre barnen föredrar kanske en annan vante och vi föredrar många vantar. Torkskåpet hinner inte med alla gånger och blöta vantar gör ingen glad.

I halsen sätter vi en "fuskolle", en snusnäsduk, en buff eller något annat. Viktigt är att den inte hänger och slänger och kan utgöra fara för barnet.

REGN
En regnig dag är full av lek och skapande verksamhet. När det är varmt väder fungerar vanliga kläder under ett regnställ bra. Undvik kläder av jeanstyg då dessa blir stela och riktiga värmetjuvar när de blir blöta.

Ett bra regnställ består av:

En regnjacka skall vara utan luva och för bylsig krage. Luvan ska vi ändå inte använda, då den är farlig om man kan bli hängande dessutom är den i vägen. En jacka där man stoppar in luvan i kragen passar skolbarn, medan de yngre barnen har så kort nacke att det blir bylsig och otympligt. Jackan ska vara lagom stor för säsongen och rymlig nog för en overall vintertid om overallen inte är vattentät. Lösa snoddar kan bli snaror och är egentligen onödiga. Klipp av! Materialet ska vara smidigt. De stela regnkläderna blir ofta ännu stelare i kyla och blir då obekväma och svåra att leka i. Vår erfarenhet är att de vanliga ställen från våra klädkedjor fungerar alldeles utmärkt. För regnbyxor gäller egentligen samma princip. De ska vara lagom stora. Vi sliter mycket på våra "galonisar", och det är ingen idé att köpa för att växa i. Ha hellre ett par stycken på gång. Ett par för de riktigt regniga dagarna och ett par att slita på. Vid byxslutet ska det vara en snodd att trä under stöveln. De ska vara tillräckligt breda för att kunna hysa en overall under. På huvudet sitter en sydväst.

Gummistöveln är stor nog att rymma en raggsocka. Den har klack så snodden från regnbyxan kan användas. Galonvantar är skönt. Gärna med tunna eller tjocka vantar under.

I halsen är det fiffigt med en snusnäsduk eller buff. Den går lätt att byta om det runnit in lite vatten.